KuusPlussa Oy

Isännöintiä ja taloushallintoa erityisesti rivitaloille ym. pienehköille taloyhtiöille Forssan, Tammelan ja lähikuntien alueella.

Taloyhtiötapahtuma 2015

Havaintoja näyttelystä ja itse tapahtumasta

Eilisen päivän vietin Taloyhtiötapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa haistelemassa kiinteistöalan uusia tuulia ja seuraamassa muutamaa luentoa. Tapahtumassa tehtiin uusi ennätys niin kävijöiden kuin näytteilleasettajienkin lukumäärässä. Kiinnostus taloyhtiön asioihin on siis nousussa, hyvä!

Näytteilleasettelijoissa näytti viime vuoden tapaan olleen eniten edustettuna kolme kategoriaa:

  1. Putkiremontit – esillä oli monia vaihtoehtoisia toteutustapoja.
  2. Vesikattojen kunnostukset
  3. Taloyhtiön ja isännöinnin sähköiset palvelut

Luonnollisesti myös isännöintitoimistot olivat vahvasti läsnä, itse laskin nähneeni ainakin seitsemän eri toimistoa joilla oli oma messuosasto.

Kävijöistä tein sellaisen havainnon, että viime vuosien tapaan nuorempi sukupolvi loisti jälleen poissaolollaan. Koska tapahtuma on arkipäivänä, on tietenkin ymmärrettävää että töistä vapaapäivän järjestäminen on monelle haastavaa. Kuitenkin, oma asunto on suurimmalle osalle se elämän suurin sijoitus jonka vaalimiseen kannattaa käyttää aikaa.

Taloyhtiöiden hallituksissa on paljon kokemusta ja viisautta. Tämä tieto ei siirry seuraaville sukupolville ilman aktiivista osanottoa. Nuori asunto-osakkeenomistaja – ilmoittaudu ehdolle hallitukseen ja tuo tullessasi pussillinen uusia näkemyksiä ja ideoita!

Taloyhtiötapahtuma 2015 Taloyhtiötapahtuma 2015

Projektinjohto korjaushankkeissa

(Samaa aihetta sivuttiin myös TkT Jari Virran esitelmässä Korjauspalveluiden ostaminen taloyhtiössä)

Noora Vihanto Vahanen-yhtiöistä kävi läpi taloyhtiön korjaushanketta projektinjohdon näkökulmasta.Hän kävi läpi hankkeen osapuolia, osapuolten vastuita, kustannusten määräytymistä ja realisoitumista sekä korosti erikseen turvallisuustekijöiden huomioimista myös sopimuksissa.

Mikäli projektinjohdosta on kokemusta, ei esitelmä tästä näkökulmasta tuonut sinänsä mitään uutta. Sen sijaan alaa tuntematon mutta muuten kokenut projektipäällikkö (tai konsultti) sai varmasti hyödyllisiä vinkkejä miten vedetään projekteja kiinteistöpuolella.

Suunnitelmallisuus on tärkeää pienissäkin hankkeissa. Siksi on suositeltavaa laatia aina projektisuunnitelma jonka ei tarvitse olla yhtä paperiarkkia pidempi. Pääasia, että siinä selvitetään seuraavat asiat projektin osapuolille:

Kuka tekee, mitä, miten ja milloin?

Alan yleiset sopimusehdot sekä RT-kortisto antavat erinomaisia työkaluja korjaushankeprojekteihin.

  • Rakennustieto Oy:n julkaisema RT-kortisto
  • KSE 2013 Konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot
  • YSE 1998 Rakennusurakan yleiset sopimusehdot
  • RYHT 2000 Rakennustuotteiden yleiset hankinta- ja toimitusehdot

Em. dokumentit ovat saatavilla esimerkiksi Rakennustieto Oy:n ylläpitämästä sopimuslomake.net -palvelusta.

Jari Virran esitelmästä tuli esille lisäksi seuraavia asioita:

  • Osapuolten valtuudet – pitää tietää kukaa tilaa ja mitä sekä millä valtuuksilla.
  • Onnistumisen tekijät (tutkimus 2012): kolme tärkeintä tekijää jotka taloyhtiöiden hallitukset ja isännöitsijät mainitsivat olivat urakoitsijan, valvojan sekä suunnittelijan pätevyys.
  • Tarjouspynnöissä tulee muistaa perussääntö, eli mitä tarkemmin tehty tarjouspyyntö, sitä vähemmän hinnoittelee urakoitsija siihen riskiä.

Rakentamisen Laatu ry:n eli RALA:n kautta on veloituksetta saatavilla Korjausrakentamispalveluiden hankintaopas taloyhtiöille, johon hallitusten jäsenten kannattaa ehdottomasti perehtyä.

Pientaloyhtiöille isännöintiä – kolme eri vaihtoehtoa

Tämä aihe todellakin kiinnosti kävijöitä, sillä sali oli tupaten täynnä ja osa joutui kuuntelemaan esityksiä seisaaltaan. Vaihtoehtoja pientaloyhtiöille kävi esittelemässä kolme eri isännöintitoimistoa. Olen ehkä hieman jäävi kommentoimaan esiteltyjen palveluiden sisältöä omista intresseistäni johtuen, mutta yritän silti. Puolustuksekseni voin sanoa, että olen kuitenkin myös pienen viiden huoneiston rivitalon osakkeenomistaja ja hallituksen jäsen joten siinä mielessä osaan tarkastella aihetta myös pientaloyhtiön näkökulmasta.

Yhteisenä sävelenä kaikilla toimijoilla oli sähköisten palveluiden korostaminen. Hallituksen kokousaineistot, kirjanpito, pöytäkirjat ja vastaavat ovat reaaliaikaisesti nähtävissä. Kaikki palvelut ovat vahvasti verkossa eikä asiakaspalvelua tarjota välttämättä kuin puhelimitse ja sähköpostitse.

Yksi toimija toi esille vaihtoehdon, jossa isännöintitoimisto hoitaa taloushallinnon eli kirjanpidon ja rahaliikeenteen mutta itse isännöitsijä valitaan asukkaiden joukosta (ns. OTO-isännöitsijä). Toimisto tuottaa verkossa toimivan taustajärjestelmän isännöinnin tueksi ja tarjoaa asiantuntijapalvelua, mutta ei siis enää ole lain tarkoittama isännöitsijä vaan lähinnä taloushallintopalvelun tuottaja. Vastuu isännöinnistä jää tällöin OTO-isännöitsijälle, myös juridisesti. Mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle nälkäpalkalla toimivalle OTO-isännöitsijälle, ollen samalla edullisempi kuin oikea isännöintipalvelu.

Hintatason pitämiseksi pientaloyhtiöille sopivana, sopimukseen sisältyvät palvelut on karsittu lain mukaiseen minimiin. Lisäpalveluita, kuten teknistä isännöintiä tarjotaan sitten erillisveloitettavana.

Asumisen tulevaisuus, Esko Valtaoja

Esko Valtaojan luento

Esko Valtaojan luento ”Asumisen tulevaisuus” 15.4.2015 Taloyhtiötapahtumassa

Toinen todella suosittu puhuja oli vähemmän yllättäen tapahtuman pääpuhujaksi valittu tähtitieteen professori Esko Valtaoja. Professori pyrki luennossaan suhteuttamaan ihmiskunnan kehitystä ja asumisen muotoja hieman laajempaan perspektiiviin. Tähtitieteessa kun ei yleensä miljoonaa vuotta pienemmistä ajanjaksoista välitetä.

Valtaoja pyrki maalaamaan kolme vaihtoehtoista tulevaisuutta teeman ”Mikä on maailma vuonna 2100” alle. Yritän lyhyesti referoida Valtaojan luennon antia alla.

Vaihtoehto 1: Romahdus, dystopia

Maailmanloppua on ennustettu niin kauan kuin maailma on ollut olemassa. Pessimismille on aina kysyntää. Viimeaikaisia tuhon ennustajia ovat olleet mm. 1900-luvun alkupuolella Oswald Spengler teoksellaan ”Länsimaiden perikato”, 1970-luvulla Rooman klubi julkaisullaan ”Kasvun rajat” sekä kotimaisena dystopian äänenkannattajana filosofi, kalastaja Pentti Linkola.

”Konstit on monet sano akka kun kissalla pöytää pyyhki.”

Ihmiskunta on kuitenkin aina löytänyt ratkaisun ongelmiinsa ja noussut yhä suurempaan kukoistukseen. Koko maailman elintaso on noussut viimeisen sadan vuoden aikana uskomattoman paljon. Kehitysmaissa elintason nousu on tälläkin hetkellä nopeampaa kuin länsimaissa. Maailmanlopun ennustajien mukaan elintason nousu johtaa vääjäämättä tuhoon, sillä maapallo ei kykene tuottamaan riittävästi resursseja tämän elintasonousun ylläpitämiseksi.

Vaihtoehto 2 : Punainen tupa ja perunamaa

Degrowth, nollakasvu ja luonnonmukainen elämä – tämä on varsinkin viimeaikoina paljon julkisuudessa esillä ollut teema jolla puolestapuhujien mukaan pelastetaan sekä maapallo että ihmiskunta. Mikäli Suomi eristetään muusta maailmasta omaan lasikuplaansa, olisi tämä ehkä jopa mahdollista – siis Suomessa.

Kuitenkin ajateltaessa globaalisti, pitäisi joku seuraavista toteuttaa jotta nollakasvun maailma olisi mahdollista: koko planeetan väestön leikkaaminen noin viidesosaan nykyisestä tai että kaikki tyytyvät nykyiseen elintasoonsa tai hieman sitä huonompaan. Elintason säilyttäminen ei ehkä suomalaisen näkökulmasta kuulosta niin kauhealta, Suomi on kuitenkin yksi maailman vauraimmista maista. Mutta on naiviia olettaa, että maailman 7 miljardia muuta ihmistä, joilla asiat ovat huonommin, tyytyisivät suosiolla osaansa.

Vaihtoehto 3: Edes taivas ei ole kattona

Valtaojan mielestä tämä on se tulevaisuus jota kohti olemme menossa. Ihmiskunta osaa jo, ainakin teoriassa tuottaa rajattomasti saasteetonta energiaa fuusiovoiman ja avaruudesta käsin siirretyn aurinkoenergian avulla. Kun tämä energia saadaan valjastettua ihmiskunnan käyttöön mahdollistaa se innovaatioita joita emme kykene kuvittelemaankaan.

Historia on täynnä innovointia, paremman elämän tavoittelua ja atkuvaa elämänlaadun paranemista. Elämänlaatu on parantunut eksponentiaalisesti teollisen vallankumouksen jälkeen yhä kiihtyvämmässä tahdissa. Kotimaiset lamat näkyvät hädin tuskin havaittavina notkahduksina kun tarkasteluväli kasvatetaan satoihin vuosiin.

Asumisen suhteen on odotettavissa kaupungistumisen jatkumista – kaupungit tosin tulevat olemaan jotain täysin erilaista kuin mihin olemme tottuneet. Kaupungistuminen ei tarkoita samanaikaista maaseudun kuolemaa ja autioitumista. Lisääntynyt vapaa-aika ja vauraus mahdollistavat yhä useammalle kakkosasunnon hankkimisen joko kotimaasta tai ulkomailta.

Askel avaruuteen on lähempänä kuin uskommekaan. Lähiavaruudesta on saatavissa energiaa, raaka-aineita ja asumista. Maata kiertävät hotellit lienevät ensi askel kohti avaruuden asuttamista. Teknologia Marsin maankaltaistamiseen on jo olemassa.

Esko ja Ilkka

Professori Esko Valtaoja ja yrittäjä Ilkka Tuovinen

Että tällaisia terveisiä tapahtumasta!

t. Ilkka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 16.04.2015 by in taloyhtiö, yleinen and tagged , , , , .

KuusPlussa Oy

Kartanonkatu 10 A
30100 Forssa

Puh. 040 135 8808
email. info@kuusplussa.fi

© KuusPlussa Oy

Toiminta-alue

Toimimme pääasiassa Forssan seudulla sekä sen lähikunnissa, erityisesti Urjalassa.

Hallinnollinen isännöinti ja taloyhtiöiden taloushallinto onnistuu myös valtakunnallisesti etäyhteyksiä ja sähköisiä palvleukanavia hyödyntäen.

Follow KuusPlussa Oy on WordPress.com
%d bloggaajaa tykkää tästä: